Протоколно определение № 34/31.03.2022г. по гр.д. № 31/2022г.

 

Съдия докладчик: Сона Гарабедян

 

ОДОБРЯВА на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК, във вр. с чл. 127, ал. 1 от СК постигнатото между страните СПОРАЗУМЕНИЕ с направеното в днешно съдебно заседание изменение в т. 7 от същото, а именно:

Сключеното на 24.02.2022 г. в гр. Чепеларе, община Чепеларе, област Смолян, между подписаните:

  1. П. М. Д. с ЕГН: **********, с постоянен адрес: гр. Ч., ул. „....” № , действаща чрез адв. Т.Л. Д. от АК - Смолян, с адрес на кантора: гр. Ч., община Ч., област С., ул.""№ , ет.

  и

  2. Д.У.Х. ….., роден на г., в Г., ., с адрес: ….., с разрешително за постоянно пребиваване № , издадено на г. в гр. София, действащ чрез адв. И.В.С. от АК -Смолян, с личен номер във ВАдвС на РБ - …., със съдебен адрес за връчване на призовки и съобщения: гр. Ч., община Ч., област С., ул. "...." № …..

споразумение в следния смисъл:

 

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ:

 

1. С Решение № 137/21.09.2017 г. по гр.д. № / г. по описа на РС - Чепеларе е прекратен с развод на основание чл. 50 от СК бракът, сключен между П.М. Х. и Д.У.Х. на г., както и е утвърдено постигнатото между същите споразумение, съгласно което: родителските права относно децата А.Т.Х. с ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. "...." № и Д.М.Х. с ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. "...." № се предоставят за упражняване от майката П. М. Д. и местоживеенето на децата А.Т.Х. с ЕГН ********** и Д.М.Х. с ЕГН ********** се определя по адреса на майката, а именно: гр. Ч., община Ч., област С., ул. "...." № …., уреден е режимът на лични отношения между Д.У.Х. /H.J.W./ и децата А.Т.Х. с ЕГН ********** и Д.М.Х. с ЕГН **********, както и е определен размерът на дължимата от бащата към децата издръжка.

2. Страните се споразумяват, че, считано от одобряване на настоящото споразумение от Районен съд гр. Чепеларе по въпросите относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с децата и издръжката им, ще се прилага настоящото споразумение, като от същия момент преустановява действието си, одобреното с Решение № 137/21.09.2017 г. по гр.д. № г. по описа на РС - Чепеларе споразумение по същите въпроси.

 

ПОРАДИ ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО И НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 127, АЛ. 1 ОТ СК СТРАНИТЕ ПО НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ПОСТИГАТ СЪГЛАСИЕ ОТНОСНО СЛЕДНОТО:

 

I. РОДИТЕЛСКИ ПРАВА И МЕСТОЖИВЕЕНЕ:

 

3. Родителските   права относно А.Т.Х.,   ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. "...." № ... и Д.М.Х.., ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. "...." № ... се предоставят за упражняване на майката П.М.Д..

4. Местоживеенето   на   децата   А.Т.Х.,  ЕГН ********** и Д.М.Х.., ЕГН ********** се определя по адреса на майката, а именно: гр. Ч., община Чепеларе, област С., ул."...." № .....

 

II. РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ:

 

ИЗМЕНЯ се определеният с Решение № 137/21.09.2017 г. по гр.д. №.... г. по описа на РС - Чепеларе режим на лични отношения между Д.У.Х. /H.J.W./ и децата А.Т.Х., ЕГН  **********, с адрес:   гр. Ч., ул. "...."  № ... и Д.М.Х.., ЕГН **********, с адрес: гр. Ч., ул. "...." № ... в следния смисъл:

5. На бащата Д.У.Х. се определя следния режим на лични контакти с децата А.Т.Х., ЕГН ********** и Д.М.Х.., ЕГН **********,   който ще се осъществява само на територията на Република България, както следва:

5.1.ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕЖИМ:

- по 60 /шестдесет/ дни през календарната година, разделен на два периода от по 30 /тридесет/ дни.

Конкретните периоди, през които бащата ще осъществява режима си на лични контакти с децата А.Т.Х., ЕГН ********** и Д.М.Х.., ЕГН **********, ще се уточнява след предварителна комуникация с майката, осъществена чрез имейл, чрез социалните мрежи или мобилен телефон.

Бащата се задължава да взема децата от дома на майката П.М.Д. от 10:00 часа на първия ден от периода и да ги връща отново там до 20.00ч. на последния ден от периода.

5.2. ПРАЗНИЧЕН РЕЖИМ:

- За Коледните и Новогодишните празници /25.12.- 02.01/ на всяка четна година, като бащата се задължава да взема децата от дома на майката   П.М.Д. от 10:00 часа на първия ден от периода и да ги връща отново там до 20.00ч. на последния ден от периода.

5.3. СВОБОДЕН РЕЖИМ:

- След предварително споразумение с майката П.М.Д., осъществено чрез комуникация по имейл, чрез социалните мрежи или по мобилен телефон, бащата има право да вижда и взема децата при себе си и във всяко друго време, в което има съгласие за това между двамата родители.

- Бащата и децата могат да поддържат контакт и по всяко време, когато имат възможност и желание за това, като се чуват и виждат чрез използване на подходящ електронен способ за провеждане на видеоконферентен разговор между тях. За нуждите на осъществяване на контакт по мобилните телефони на децата, както и на видеоконферентни разговори, П. М. Д. предоставя данни за контакт на децата, които са посочени в заключителната част на настоящото споразумение.

В случай на промяна на който и да е от контактите, посочени в настоящото споразумение, П.М.Д. се задължава в петдневен срок от промяната да уведоми Д.Х. чрез средствата за комуникация, посочени в това споразумение.

 

III. ИЗДРЪЖКА НА ДЕЦАТА:

 

6. Страните се споразумяват, че бащата Д.У.Х. ще заплаща чрез П.М.Д., в качеството ѝ на майка и законен представител на А.Т.Х., ЕГН ********** и Д.М.Х.. с ЕГН **********, до 30 /тридесето/ число на месеца:

- ежемесечна издръжка за детето А.Т.Х. в размер на 180.00 лева /сто  и  осемдесет  лева/,  считано  от  влизане  в   сила  на настоящото споразумение, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до датата на която минималната работна заплата в Република България е в размер на 710.00 лева, или до настъпване на обстоятелства налагащи нейното изменение или прекратяване.

- ежемесечна издръжка за детето Д.М.Х.. в размер на 180.00 лева /сто и осемдесет лева/, считано от влизане в сила на настоящото споразумение, ведно със законната лихва върху всяка несвоевременно заплатена месечна вноска, до датата на която минималната работна заплата в Република България е в размер на 710.00 лева, или до настъпване на обстоятелства налагащи нейното изменение или прекратяване.

7. След повишаване на минималната работна заплата в Република България до размер надвишаващ сумата от 710 лева, дължимата от Д.У.Х. месечна издръжка на двете деца, се определя по правилата на чл. 142, ал.2 от Семейния кодекс, като същият представлява ¼ от минималната работна заплата за Република България. Изменението става автоматично по силата на настоящото споразумение с влизане в сила на Постановление на Министерския съвет за определяне на минималния размер на работната заплата за страната за съответната година. 

Издръжките на двете деца ще се плащат от бащата по банков път, по следната банкова сметка с IBAN ВG85UNCR7000…., с ВIС UNCRBGSF.

8. П.М.Д. се задължава да уведоми Д.У.Х. в случай на промяна в банковата сметка, по която следва да се заплаща дължимата от него издръжка, в петдневен срок на адреса на електронната поща на Д.Х., посочен в това споразумение.

9. П. М. Д. се задължава да уведоми Д.У.Х., за актуалния размер на дължимата от него издръжка в петдневен срок от приемане на размера на минималната работна заплата за страната за съответната година, на адреса на електронната поща на Д.Х., посочен в това споразумение.

 

IV. РАЗНОСКИ:

 

10. Всички разноски, направени за водене на съдебното производство по гр.д. № 42/2020 г. по описа на Районен съд - Чепеларе, както и по съдебното производство, образувано по повод одобряване на настоящото споразумение, ще се поемат от страните така, както са направени.

 

V. ДРУГИ ДОГОВОРКИ:

 

11. П. М. Д. се задължава да изпълнява задълженията си, вменени в чл. 123, ал. 1 от СК, а именно - да информира веднъж седмично бащата Д.Х. по начина и чрез средствата за контакти, посочени в това споразумение, за здравословното състояние на децата, успеха им в училище, потребностите на децата от каквото и да било естество и по отношение на всички други въпроси касателно живота, здравето и развитието на децата.

12. На основание чл. 232 от ГПК П.М.Д. оттегля иска си, за разглеждане на който е образувано гр.д. № 42/2020 г. по описа на ЧлРС в деня на одобряване на настоящото споразумение по надлежния ред.

 

официални    средства    за    комуникация    между    страните    по    това споразумение и децата:

 

за П. М. Д.:

email: ........

GSМ: ....

месинджър:.....

 

за А.Т.Х.:

еmail: ....

GSМ: ....

месинджър: ....

 

за Д.М.Х..:

еmail: ....

GSМ: .....

месинджър: ....

 

за Д.У.Х.:

email: ........

GSM: ....

месинджър: .....

 

                                   СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

  

 (П. М. Д., чрез адв. Т.Л. Д.)

  

(Дж. У. Х., чрез адв. И.В. С.)

 

 

СЪДЪТ, с оглед постигнатото споразумение между страните, намира, че производството по делото следва да бъде прекратено, поради което  

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 31 по описа за 2022 г.  на Районен съд - Чепеларе, на основание чл. 234 от ГПК.

ОСЪЖДА молителя Д.У.Х. /H.J.W./, гражданин на ....., роден на .... г., в Г...., с адрес: ......., да заплати по сметка на РС - Чепеларе, държавна такса в размер на 43,20 лева /четиридесет и три лева и двадесет стотинки/ върху увеличения размер на определената издръжка,  на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, като му УКАЗВА, че в едноседмичен срок от влизане на определението в сила може да внесе доброволно присъдената сума, а в противен случай  ще бъде  издаден в полза на съда изпълнителен лист, за което ще се дължи и държавна такса в размер на 5 лева, и  ще се пристъпи към принудително събиране на вземането.

ПОСТИГНАТОТО между страните споразумение има силата на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от ГПК.

Определението в частта, с която се одобрява постигната между страните спогодба, е окончателно и не подлежи на обжалване.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в прекратителната му част подлежи на обжалване с частна жалба пред Смолянски окръжен съд в едноседмичен срок, който за страните започва да тече от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,20 часа.